La inceput de drum …

    scris de Daniel Fenechiu

    La o jumătate de an de la momentul în care a apărut iniţiativa înfiinţării unei asociaţii a noastre, a avocaţilor, care să promoveze prin dialog şi solidaritate interesele noastre socio-profesionale, Asociatia pentru Dialog şi Solidaritate a Avocaţilor este pregătită să-şi înceapă activitatea. Este legal înfiinţată, este înregistrată la organul fiscal competent, are cod fiscal şi ştampilă, are 25 de membrii fondatori şi alţi mulţi confraţi care şi-au manifestat intenţia de a deveni membri şi și-a propus o foaie de parcurs în care se regăsesc o mare parte dintre confrații noștrii.

    Suntem deci, la început de drum. La începutul unui drum lung şi dificil la care am pornit pentru că ne dorim cu toţii să rezolvăm acele probleme care, nu doar că nu se vor rezolva niciodată singure, dar care se vor înmulţii în timp… Probleme care ţin în principal de starea de lucruri din profesia noastră, dar nu numai… Probleme care nu pot fi rezolvate individual, dar pe care le putem rezolva împreună. Prin dialog şi prin solidaritate.

    Suntem 12.000 de avocaţi în Baroul Bucureşti şi 26.000 de avocaţi în cele 41 de Barouri ce compun UNBR. Fiecare dintre noi ne confruntăm zilnic cu o serie de probleme socio-profesionale. Puţine sunt individuale, majoritatea sunt comune. Tot ceea ce ţine de statutul nostru de avocaţi, începând cu condiţiile în care ne desfăşurăm activitatea, accesul în profesie, formarea şi pregătirea profesională continuă, nivelul taxelor şi contribuţiilor profesionale, modul cum sunt alocaţi şi cheltuiţi acesti bani, nivelul impozitelor şi al contribuţiilor de sănătate, poziţia profesiei în legătură cu fiscalizarea profesiei de avocat, ciuntirea continuă a obiectului de activitate a avocatului (fie prin apariţia altor profesii, fie prin atribuirea prin lege către alte profesii a unor servicii specifice avocaturii sau atribuibile avocaturii), avocatura paralelă şi enumerarea ar putea continua, ar trebui să facă obiectul dezbaterii noastre. Deciziei noastre. Solidarităţii noastre. Pentru că doar împreună avem o șansă reală să rezolvăm problemele cu care ne confruntăm.

    Acesta este dealtfel obiectivul principal al Asociaţiei pentru Dialog şi Solidaritate a Avocaţilor. Să supună dialogului confraţilor problemele noastre, ale avocaţilor. Să genereze solidaritatea confraţilor în jurul soluţiilor identificate prin dialog şi adoptate democratic de majoritatea avocaţilor. Să supună atenţiei organelor profesiei problemele reale cu care ne confruntăm. Să lupte pentru implementarea soluţiilor viabile. În mod onest şi cu respectarea regulilor profesiei.

    Un alt obiectiv, la fel de important ca promovarea intereselor noastre prin dialog şi solidaritate, este cel care urmăreşte îmbunătăţirea performanţei noastre profesionale – obligaţie statutară, necesitate practică şi totodată prioritate pentru fiecare dintre noi. Vom organiza simpozioane şi conferinţe pe marginea tuturor acelor probleme teoretice şi practice care necesită dezbateri sau clarificări, care au caracter de noutate sau care sunt solicitate de confraţi. Vom pune deasemenea site-ul la dispoziţia orcărui confrate care va dori să posteze analize, comentarii, eseuri sau puncte de vedere pe marginea oricărei probleme juridice de interes. Schimbul de experienţă cu confraţii noştrii din alte state şi o bibliotecă a asociaţiei sunt alte două priorităţi în cadrul acestui obiectiv.

    Nu am ignorat nici latura socială a noastră. Vizăm să creăm un club al nostru, al avocaţilor, unde să ne întâlnim şi să ne simţim ca acasă. Un club asemeni cluburilor pe care le au asociaţiile socio-profesionale ale confraţilor din alte state europene… Să organizăm activităţi sportive, turistice, culturale şi artistice… Să ne creăm o bază sportivă a noastră…

    Pe scurt, cam atât despre ceea ce ne dorim. Pentru că, chiar dacă idealurile îndrăznețe plac, vorbele multe dăunează… Vă aşteptăm, să vă alăturaţi Asociaţiei pentru Dialog şi Solidaritate a Avocaţilor, pe toţi cei care vă regăsiţi în obiectivele noastre, pe toţi cei care v-aţi convins că doar împreună, prin dialog şi solidaritate putem rezolva problemele cu care ne confruntăm, pe toți care își doresc O ASOCIAŢIE PUTERNICĂ, O ASOCIAŢIE CARE SĂ REPREZINTE INTERESLE AVOCAŢILOR.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *