Judecătoarea Cîrstoiu, trimisă în judecată. A cerut inclusiv bani de chirie de la instanță

Procurorii DNA au trimis-o în judecată pe fosta judecătoaer Veronica Cîrstoiu, alături de alți opt inculpați. Pe lângă luarea de mită, fosta judceătoare a falsificat 65 de declarații ăpotrivit cărora nu are locuință în București și a cerut bani de chirie ani de zile.
Judecătoarea Veronica Cîrstoiu este arestată de mai multe luni

Potrivit procurorilor, în cursul lunii februarie 2012, Veronica Cîrstoiu, în calitate de judecător la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală, a primit, prin intermediul Adrianei Dascălu, suma de aproximativ 630.000 euro de la Dinel Staicu, pentru a pronunţa, împreună cu ceilalţi doi membri ai completului de judecată o soluţie de admitere a contestaţiei în anulare formulate de Dinel Staicu, intr-un dosar in care fusese condamnat la 7 ani închisoare (fraudarea Băncii Internationale a Religiilor). Banii au fost primiți prin medierea lui Staicu Marian (fratele lui Staicu Dinel) şi a inculpatei Popescu Carmen Ioana.

L-au scăpat pe Dinel

La 22 februarie 2012, completul din care a făcut parte Cîrstoiu Veronica, a pronunţat decizia prin care a fost înlăturată pedeapsa definitivă de 7 ani închisoare aplicată lui Dinel Staicu în dosarul privind fraudarea Băncii Internaţionale a Religiilor. În scopul menţionat, anterior pronunțării deciziei, Dascălu Adriana a pretins  de la Staicu Dinel suma de 2.500.000 de euro, diminuată ulterior, succesiv, la 2.000.000 de euro şi, respectiv, la 1.500.000 euro. Din banii pretinși, Dascălu Adriana a primit 1.200.000 euro de la Staicu Marian, care s-a preocupat împreună cu inculpata Popescu Carmen Ioana de procurarea banilor.

Și-a cumpărat un apartament

Pentru a disimula originea ilicită  a banilor primiţi (suma de aproximativ 630.000 euro) judecătoarea Cîrstoiu Veronica a determinat-o pe sora sa să schimbe o parte din banii primiți sub formă de mită (prin cumpărare pe numele surorii sale, la data de 12 septembrie 2012, a unui apartament în Bucureşti, la preţul de 636.642,8 lei). Raportat la intervențiile făcute în favoarea inculpatului Dinel Staicu (în dosarul fraudării BIR) prima faptă de corupţie, în ordinea cronologică a evenimentelor, s-a consumat în perioada februarie – martie 2011, când inculpata Dascălu Adriana a pretins suma de 500.000 euro de la inculpatul Staicu Dinel, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti – Secţia I penală care intrau în compunerea completului învestit să soluţioneze recursul, în dosarul în care acesta era judecat pentru fraudarea BIR.

Staicu a cedat

În condițiile în care Staicu Dinel refuzase propunerea inițială și după ce a primit decizia definitivă de condamnare șapte ani închisoare, Dascălu Adriana  a pretins din nou,  de la inculpatul Staicu Dinel, în perioada august – septembrie 2011, suma de 500.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe în beneficiul acestuia o hotărâre  favorabilă, constând în admiterea unei contestaţii în anulare şi înlăturarea pedepsei definitive de 7 ani închisoare. Ulterior,  Dascălu Adriana, a primit de la Staicu Dinel, prin intermediul fratelui său Staicu Marian, suma de 500.000 euro,  în scopul specificat mai sus, însă a restituit banii în întregime,  întrucât , la acea dată, beneficiul promis nu a fost obţinut. Demersurile în vederea intervenției au fost reluate de Dascălu Adriana în a doua jumătate a anului 2011, fiind finalizate, așa cum am menționat mai sus, prin admiterea contestației în anulare, în schimbul sumei de bani.

Influență la Supremă

În cursul lunii iulie 2013, judecătoarea Cîrstoiu Veronica a acceptat promisiunea lui Dascălu Adriana privitoare la darea sumei de 50.000 euro, iar, ulterior, în ziua de 8 august 2013, a și primit acel folos prin intermediul fiului său, lui Florin Cergan, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unei judecătoare la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia penală, pentru a o determina să pronunţe o hotărâre favorabile unei persoane, într-un dosar penal aflat în recurs.

A încasat în fals chiria

În același scop, Dascălu Adriana pretinsese, în perioada 30 mai – 8 iulie 2013  suma de 60.000 euro, iar, ulterior, după ce a primit o primă tranşă de 10.000 euro, a majorat folosul pretins şi a solicitat diferenţa până la 100.000 euro. În ziua de 27 iulie 2013, Dascălu Adriana a primit, cu ajutorul lui Zgăbei Giorgel, suma pretinsă de 100.000 euro. În perioada ianuarie 2008 – iunie 2013, având funcţia de judecător la Curtea de Apel Bucureşti, Cîrstoiu Veronica a indus în eroare, cu ajutorul Marilenei Cucianu, pe funcţionarii din cadrul Departamentului economic al aceleiaşi instanţe, prin folosirea lunară (cu excepţia lunii iunie 2010) a 65 înscrisuri pe care le-a falsificat. Înscrisurile respective atestau, în fals,  faptul că Cîrstoiu Veronica deţinea calitate de chiriaş în temeiul a două contracte de închiriere încheiate succesiv cu inculpata Cucianu Marilena și cu o altă persoană. In acest fel, judecătoarea Cîrstoiu Veronica a obținut pentru sine şi pentru Cucianu Marilena  un folos material injust prin compensarea ilegală a chiriei. Fapta a cauzat o pagubă de 140.064 lei în dauna Curţii de Apel Bucureşti.

O nouă tranșă de la Dinel

În cursul lunii aprilie 2012, acţionând în coautorat cu Lucian Băgia,  Dascălu Adriana a pretins suma de  350.000 euro de la  Staicu Marian, lăsând să se creadă că are influenţă asupra judecătorilor de la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a penală, astfel încât, la judecarea recursului, fratele său Dinel Staicu să fie pus în libertate într-un dosar în care era judecat în stare de arest preventiv (dosarul Transgaz).  Ulterior, inculpatul Băgia Lucian a primit, în scopul anterior menţionat, suma de 1.900.052 lei (reprezentând, la acea dată, echivalentul a aproximativ 420.000 euro, ce includea cei 350.000 euro pretinşi pentru coruperea judecătorilor şi TVA aferentă), în temeiul unui contract fictiv de asistenţă juridică.

Repartizare aleatorie de 150 de mii de euro

În cursul lunii iulie 2013, Dascălu Adriana a pretins, prin intermediar, suma de 150.000 euro de la inculpatul Staicu Dinel, prevalându-se de influenţa pe care a susţinut că o are asupra a trei judecători de la Curtea de Apel Bucureşti (între care Cîrstoiu Veronica), astfel încât, prin fraudarea sistemului informatic ECRIS, dosarul în care fusese trimis în judecată Staicu Marian (împreună cu două judecătoare de la Tribunalul București) să fie „dirijat” la un complet favorabil, precum şi în scopul facilitării pronunţării unei hotărâri favorabile lui Staicu Marian.

Confiscare extinsă

Cu privire  inculpaţii Cîrstoiu Veronica şi Cergan Florin, fiul acesteia, procurorii au dispus aplicarea dispoziţiilor legale privitoare la confiscarea extinsă. În acest sens, s-a avut în vedere că veniturile totale realizate de inculpata Cîrstoiu Veronica, în perioada 2007 – 2013, au fost în sumă de 925.071 lei (reprezentând 717.353 lei – venituri salariale şi 207.718 lei – echivalentul a 47.500 euro – din vânzarea unui imobil) și că valoarea bunurilor dobândite de inculpată, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma  de 1.567.039,08 lei.

Din compararea veniturilor licite obţinute şi a averii dobândite de către Veronica Cîrstoiu, în perioada de referinţă, reiese o diferenţă de 641.968,08 lei (echivalent cu 144.262,4 euro). În ceea ce îl priveşte pe Cergan Florin, s-a reţinut că veniturile totale realizate de către acesta, în perioada 2008 – 2013, au fost în sumă de 277.088 lei, iar valoarea bunurilor dobândite, în aceeaşi perioadă de timp, a totalizat suma  de 330.727,6 lei (12.053,84 euro). Procurorii au dispus  instituirea sechestrului asigurător asupra bunurilor mobile și imobile aparținând inculpaților Cîrstoiu Veronica şi Cergan Florin,  în vederea:

– confiscării speciale a sumelor de 630.000 euro (care a făcut obiectul infracţiunii de luare de mită) şi 156.351 lei (cu care s-a constituit parte civilă Curtea de Apel Bucureşti, pentru săvârşirea infracţiunii de înşelăciune) de la inculpata Cîrstoiu Veronica

– pentru confiscarea extinsă a bunurilor lui Cîrstoiu Veronica (în perioada 2007 şi până în prezent)

 – pentru confiscarea extinsă a bunurilor lui  Cergan Florin (din anul 2008 şi până în prezent). Dosarul a fost înaintat spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti.

Preluare: EVZ.ro

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *