Ziua mondială fără tutun

Ce ne intereseaza… atunci cand nu ne vedem de ale noastre ?
scris de Silvana Racoviceanu

    Joi , 31.05.2012

  1. “Trofeul Calitatii”  s-a amanat pentru 6 iunie. DNA-ul insa a inregistrat o noua “lovitura“ la adresa premierului. Dupa ce a depus la dosar o serie de listinguri telefonice, procurorita de sedinta l-a intrebat insistent pe fostul premier daca in ziua depunerii adresei ISC prin care acesta nu se mai constituia parte civila, Nastase a vorbit cu Grajdan la telefon la ora 5 dimineata. Avocatii s-au opus intrebarii (ducand la construirea unui nou dosar) iar instanta a respins-o. Intrebarea si-a atins insa obiectivul: public, Nastase a trebuit sa raspunda (a negat), listingurile telefonice pentru data de 22.05.2012 exista la dosar, sugerand o implicare a premierului in parcursul juridic al ISC-ului de la ultimile termene de judecata. Ieri au fost audiati o parte dintre inculpati, printre care si Adrian Nastase. O noua chstiune va intra in dezbatere: prescriptia speciala. Potrivit apararii, termenul de prescriptie ar fi 10.06.2012. CSM-ul insa a comunicat ca prescriptia la Nastase ar opera in aprilie 2013, ptr ca urmare a unei decizii a ICCJ, perioada in care dosarul se afla la Curtea Constitutionala suspenda cursul Prescriptiei. Nici nu mai stim cine judeca acest dosar: ICCJ sau CSM ?   

  2. Codrut Marta, fostul sef de cabinet al directorului ANAF, Sorin Blejnar, a fost dat in urmarire generala prin INTERPOL, urmare a sesizarii disparitiei acestuia de la domiciliu de catre sotia sa. Pe seama disparitiei lui Marta se fac in prezent o serie de speculatii in zona publica/media, iar anchetatorii analizeaza tot mai multe “piste infractionale” ce au ca directie fie returnari colosale de TVA fie diverse afaceri cu titei/petrol, directii in care sunt implicate nume mari din lumea de afaceri din Romania. In jurul lui Marta, presa a dezvaluit ceea ce formeaza schema “grupului de la Monaco” ce are ca personaj central un om de afaceri, Dragos Dobrescu (cu o avere estimata la 150 milioane de euro); alti membri ai acestui “grup de la Monaco” sunt Ion Tiriac, Blejnar, Videanu, Dan Fischer s.a.  

  3. Plafonul pentru aplicarea regimului special de scutire de TVA a fost majorat de la 35.000 de euro la 65.000 de euro (220.000 lei), dupa ce Executivul a adoptat miercuri o ordonanta de urgenta prin care se modifica in acest sens Codul fiscal. Noul plafon se va aplica imediat ce actul normativ va fi publicat in Monitorul Oficial. Acesta se aplica persoanelor impozabile stabilite in Romania, indiferent de forma de organizare (SRL, PFA, intreprindere familiala, etc. ). 

  4. Guvernul a decis sa interzica reprezentantilor statului sa faca parte din mai multe consilii de administratie sau adunari generale ale actionarilor in diverse companii, participarea fiind limitata la o singura astfel de structura, potrivit premierului Victor Ponta.

  5. ICCJ a amanat ieri, pentru 6 iunie, procesul in care Corneliu Vadim Tudor este judecat pentru nerespectarea unor hotarari judecatoresti, ultraj si tulburarea ordinii publice. In rechizitoriul intocmit de Parchetul General prin care Corneliu Vadim Tudor a fost trimis in judecata se arata ca, in ziua de 4 ianuarie, cand executorul judecatoresc venit sa evacueze sediul PRM, a cerut celor prezenti sa paraseasca imobilul pentru a se putea indeplini actul de justitie, europarlamentul “a inceput proferarea a numeroase cuvinte si expresii injurioase si a amenintat cu exercitarea actelor de violenta impotriva executorul judecatoresc ( ca o va arunca pe geam sau intr-un canal… ca-i va rupe dintii), solicitand expres celor prezenti sa nu paraseasca imobilul, in scopul de a determina executorul judecatoresc sa renunte la executare”.

  6. Directorul Administratiei Nationale a Penitenciarelor, Ioan Bala, a fost demis miercuri de catre ministrul Justitiei, in urma declaratiilor sale “nefundamentate”, facute la Vaslui. Atributiile sale au fost preluate de de comisarul-sef de penitenciar Marian Stancovici. Ioan Bala declarase miercuri la Vaslui ca in ultimii patru ani au fost dejucate mai multe atacuri ale teroristilor care incercau sa elibereze din penitenciare mai multi lideri ai lumii interlope.

  7. Un profesor din Targu Mures a fost retinut, miercuri, pentru pornografie infantila, coruptie sexuala si rele tratamente aplicate minorului, dupa ce s-a aflat ca isi punea propriii elevi sa se dezbrace si ii filma. Se pare ca elevii, de clasa a V-a, erau sechestrati in clasa si obligati sa se dezbrace. Dupa ce ii fotografia si ii filma, cu telefonul mobil, dascalul publica materialele ponografice pe Internet.

  8. Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, ca Guvernul a aprobat ordonanta de urgenta care prevede ca toate veniturile pana la 65.000 de euro pe an obtinute din activitati independente, inclusiv din drepturi de autor, sunt scutite de plata TVA. In 2010, ANAF a inceput o ampla actiune de verificare a platii TVA pentru drepturi de autor ce depasesc 35.000 de euro anual.

  9. Inchisorile private cunosc o perioada infloritoare in Statele Unite, devenind una din afacerile care se bucura de un real succes la americani, pe fondul economiei marcate de efectele crizei generale. SUA detin recordul absolut al numarului de detinuti, pulverizand pur si simplu in statistici orice alta tara: numai in Louisiana, un adult din 86 se afla in inchisoare, rata condamnarilor cu privarea libertatii fiind in acest stat de trei ori mai mare decat in Rusia, de cinci ori mai mare decat in Iran si de douasprezece ori mai mare decat in China. Acest nivel fara precedent se datoreaza in mare parte unui sistem de autoalimentare, care a combinat inca din vremea presedintiei lui Ronald Reagan represiunea drastica a criminalitatii cu mecanismul de privatizare a inchisorilor.

  10. Din cauza prabusirii actiunilor Facebook, fondatorul retelei sociale, Marc Zuckerberg, nu mai face parte din top 40 cei mai bogati oameni ai lumii. Averea acestuia a scazut, marti, la 14,7 miliarde de dolari, de la 16,2 miliarde de dolari, scrie Bloomberg.

  11. Curtea Suprema a Marii Britanii a decis, miercuri, ca fondatorul Wikileaks, Julian Assange, poate fi extradat in Suedia. Decizia a fost luata de majoritatea completului de judecata, cinci dintre cei sapte magistrati votand in favoarea extradarii. Deliberarile au durat numai zece minute. Julian Assange se afla in arest la domiciliu din decembrie 2010, dupa ce un procuror din Suedia a emis un mandat de arestare pe numele sau, fiind acuzat de viol si agresiune sexuala. Sustinatorii lui Assange sustin ca el este, de fapt, victima a razbunarii guvernului american, nemultumit ca Wikileaks a publicat mii de documente confidentiale ale diplomatiei de la Washington.

  12. Doctorul pakistanez care a ajutat autoritatile americane la capturarea lui Osama bin Laden a fost condamnat la inchisoare pentru sprijinul acordat militantilor si nu pentru legaturile acestuia cu CIA, dupa cum au declarat autoritatile pakistaneze. Acesta a fost condamnat la 33 de ani in inchisoare, iar analistii internationali considera ca adevaratul motiv este sprijinul pe care acesta l-a acordat serviciilor secrete americane in capturarea liderului terorist. Secretarul de stat american pentru aparare, Leon Panetta, a sugerat ca decizia de condamnare a colaboratorului pakistanez va afecta considerabil eforturile de refacere a relatiilor dintre SUA si Pakistan, relatii afectate profund de uciderea lui bin Laden.

  13. Rusia nu va accepta o interventie militara in Siria. Ea se va folosi de dreptul sau de veto din cadrul Consiliului de Securitate al ONU pentru a impiedica o interventie militara in Siria, a declarat, miercuri, un oficial al guvernului rus.

  Va doresc o zi buna!

HOROSCOP ZILNIC
Horoscop Zilnic
 

    Evenimentele zilei 31 Mai 

 • 1859: A fost inaugurat orologiul din turnul clădirii Parlamentului britanic (Big Ben)
 • 1916: Primul război mondial: Flota germană și cea engleză se înfruntă în bătălia Jutlandei, cea mai mare confruntare navală din timpul primului război mondial
 • 1961: Africa de Sud a devenit republică independentă
 • 2009: A încetat din viață britanica Millvina Dean, ultima supraviețuitoare a naufragiului vasului „Titanic” (15 aprilie 1912)

    S-au născut: 

 • 1819: Walt Whitman, poet american (d. 1892)
 • 1857: Papa Pius al XI-lea (d. 1939)
 • 1883: Onisifor Ghibu, pedagog, memorialist, om politic român (d. 1972)
 • 1887: Saint-John Perse, poet și diplomat francez, laureat al Premiului Nobel (d. 1975)
 • 1923: Rainier al III-lea, prinț de Monaco (d. 2005)
 • 1930: Clint Eastwood, actor și regizor american
 • 1931: Robert Schrieffer, fizician american
 • 1946: Adriana Bittel, prozatoare româncă
 • 1954: Nicu Alifantis, solist vocal, instrumentist, compozitor român
 • 1962: Răsvan Popescu, jurnalist român
 • 1965: Vasile Emilian Cutean, politician român
 • 1976: Colin Farrell, actor irlandez

    Decese: 

 • 1594: Tintoretto, pictor italian (n. 1518)
 • 1740: Frederic Wilhelm I al Prusiei (n. 1688)
 • 1809: Joseph Haydn, compozitor austriac (n. 1732)
 • 1832: Evariste Galois, matematician francez (n. 1811)
 • 1938: Max Blecher, prozator și poet român (n. 1909)
 • 1986: Leo James Rainwater, fizician american (n. 1917)
 • 2006: Raymond Davis, Jr., fizician american (n. 1914)
 • 2010: Louise Bourgeois, sculptoriță americană de origine franceză (n. 1911)

Sursa: Wikipedia

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *