Pe scurt despre profesia de avocat !

Scris de Ema Aron

  Lumea in general, ar trebui sa stie ca avocatura nu este o meserie. Mai mult decat atat, pe langa faptul ca exercitarea acestei activitati, reprezinta o profesie NOBILA, in fapt, avocatura este  un mod de viata. Ce vreau sa spun despre acest “mod de viata” nu inseamna doar “lapte si miere”, ci inseamna in realitate, sacrificii si renuntarea la multe dintre „placerile vietii” normale.
 Primesc adesea “bobarnace”, dar primesc inzecit satisfactii. Am ocazia sa cunosc zilnic, fel si fel de oameni si astfel am reusit sa-mi corectez greselile si sa imi dezvolt caracterul. 
 Satisfactiile la care am facut referire, nu sunt nicidecum materiale, ci din contra…personale, morale si strict profesionale, precum ale soldatului intors invingator de pe un camp de lupta. 
 Veti spune ca sunt ipocrita, cand ma refer la lipsa interesului material. Nu..nu sunt dezintersata, insa pana sa ajung sa castig bani din aceasta profesie, multe usi ale salilor de judecata, arhivelor, registraturilor am descis si/sau am sprijinit, ore in sir, fara a fi platita, doar ca sa invat, sa adulmec, sa fur din experienta “monstrilor sacrii” ai acestei profesii, din invatarile carora si astazi ma infrupt. Nu am sa fac o lista cu cei ale caror pledooarii le-am ascultat fascinata, limitandu-ma doar cu capul listei, maestrul meu, Vasile Bucovicean, pentru care nu am decat un singur repros…ca a murit prea devreme!
  Am avut satisfactia de a reprezenta pentru persoana care a apelat la sprijinul, ajutorul si in sfarsit serviciile mele, un soi de: “ata de care atarna soarta sa”, “aliatul in lupta”, psihologul de serviciu” si adesea un SCUT care insoteste justitiabilul pe campul de lupta judiciara, un luptator profesionist, angajat special pentru a aplica adversarului in instanta loviturile legale cele mai eficiente si totodata pentru a pregati apararea cea mai eficace.
 Multi ar spune ca avocatura, ca si profesie liberala, iti ofera libertate…Mda…dar, cand te dedici acestei profesii, in ciuda faptului, teoretic,  ca te poti trezi cand doresti, poti face ce vrei, iti poti face programul dupa bunul plac, te poti culca la orice ora, in realitate, din experienta maestrilor am inteles ca, avocatul nu doar ca se trezeste devreme, ci si adoarme tarziu. De ce? Pentru bunul motiv ca in aceasta profesie, majoritatea oamenilor sunt pasionati de ceea ce fac. Dovada fiind, ora la care postez aceasta opinie!
 Cea mai mare “dependenta” a exercitarii acestei profesii, ti-o ofera VICTORIA! Putine profesii ofera aceste satisfactii. Chiar daca nu intotdeauna, avocatura iti aduce pe limba, dulcele gust al victoriei. 
 Ati intalnit, pe culoarele instantelor, avocati in varsta mergand greoi ori in baston, carand o servieta veche, tocita, din piele, ce lucire au in priviri? Li s-a strans acolo, in ochi, stralucirea victoriilor pe care le-au obtinut de-a lungul timpului. Asta imi spunea maestrul meu: “Ema, din avocatura, putini se pensioneaza,  din avocatura se pleaca cu picioarele inainte”. 
 Satisfactiile profesionale, respectiv, victoria unui proces, conteaza mai mult decat neplata unui rest de onorariu sau a faptului ca cineva a uitat sa-ti multumeasca. Aceste satisfactii m-au convins ca mi-am ales cel mai frumos “stil de viata”! 

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *