Soţii Radu şi Diana Nemeş, acuzaţi de fraudă în România, alături de dispărutul Marta, au fost aresta

Acuzaţi de fraudă în România, ei au fost arestaţi marţi de FBI şi vor fi extrădaţi în România, relatează Nisqually Valley News. Omul de afaceri Radu Nemeş, în vârstă de 39 de ani, şi soţia sa, Diana Nemeş, în vârstă de 38 de ani, au fost acuzaţi în România de evaziune fiscală.

Potrivit documentelor judiciare, soţii Nemeş locuiau în Yelm cu o viză expirată şi deţineau mai multe conturi bancare folosite pentru transferul banilor din România în conturi în Dubai, potrivit mediafax.ro.

Fostul şef de cabinet al fostului şef al ANAF, Codruţ Marta, soţii Nemeş şi alte două persoane din dosarul evaziunii fiscale de peste 15 milioane de euro au primit, pe 11 iulie 2012, mandate de arestare în lipsă, potrivit deciziei luate miercuri de Curtea de Apel Bucureşti (CAB).

Potrivit Ordonanţei de punere în mişcare a acţiunii penale întocmită de procurori, în perioada mai 2011 – iulie 2012, George Guliu, Dumitru Chirvăsitu, Andrei Florin Jugănaru, Radu Nemeş şi Dana Nemeş au constituit şi coordonat o grupare infracţională organizată prin iniţierea unui amplu mecanism evazionist ce vizează sustragerea de la plata accizelor aferente a peste 33.000 de tone de motorină care au fost comercializate pe piaţa internă sub denumirea unor produse petroliere inferioare.

În această modalitate, bugetul de stat a fost prejudiciat cu suma de 15.203.024 de euro, reprezentând accize şi TVA neachitate.

Concret, motorina era achiziţionată în regim suspensiv de la plata accizelor (deci fără a se achita aceste taxe) în scopul declarativ de a fi transformată în păcură. În realitate, motorina era de fapt revândută ca atare prin staţiile de distribuţie de carburanţi.

“În paralel, aceste operaţiuni sunt justificate scriptic în contabilitatea SC Excella Real Grup SRL care, aparent, comercializează către firme tip «fantomă» produse asimilate păcurii, taxate cu un nivel mult mai scăzut al accizelor decât motorina. Aceleaşi firme «fantomă» pun la dispoziţie companiilor specializate în distribuţia carburanţilor documente contabile din care să rezulte, în mod nereal, că au achiziţionat motorină euro 5 pentru care a fost achitată acciza corespunzătoare”, notează procurorii DNA în documentul citat.

În referatul prin cer arestările din acest dosar, anchetatorii anticorupţie arată că gruparea suspectată de evaziune fiscală era structurată pe mai multe paliere, unul dintre paliere fiind denumit de procurori “palierul de protecţie”.

Procurorii susțin, din acest palier făceau parte fostul şef al ANAF, Sorin Blejnar, Alexandru Codruţ Marta (dat dispărut din 25 mai de soţia sa – n.r.) şi Viorel Comăniţă.

Preluare: evz.ro

Foto: gandul.info

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *