Spagă-record de 20 mil. dolari. Cine sunt AFACERIŞTII care AU MITUIT jumătate din GUVERN

DNA a deschis o mega anchetă de corupție în care sunt vizați mai mulți politicieni. Acuzațiile: au semnat contracte păguboase, șpagă prin off-shore-uri, mită în bani gheață sau bunuri. Doi afaceriști cunoscuți sunt implicați în ancheta procurorilor DNA care investighează cea mai mare mită dată unor oficiali români. Este vorba de o șpagă de 20 de milioane de dolari pentru un contract de licențe Microsoft pentru școlile din România. DNA a anunțat, vineri, că a demarat cercetări în cazul a nouă foști miniștri, din perioada 2003-2010, ai Educației, Comunicațiilor, Finanțelor sau Secretariatului General al Guvernului.

Fără imunitate

Procurorii au cerut, după caz, președintelui României, Senatului, Camerei Deputaților și Parlamentului European, ridicarea imunității. Principala acuzație este cea de abuz în serviciu, în legătură cu semnarea și prelungirea contractului. Valoarea totală a achizițiilor publice este de aproape 250 de milioane de dolari.

Consecința directă a fost prejudicierea bugetului ca urmare a achiziţiei de servicii şi produse la preţuri peste valoarea de piaţă: licențe cu circa 30 – 40% mai scumpe, calculatoare și produse software la prețuri cu până la 50% mai mari.

Șapte dintre foștii miniștri –Andronescu, Nica, Țicău, Sandu, Athanasiu, Mihăilescu, Tănăsescu- mai sunt cercetați și pentru luare de mită, trafic de influență și spălare de bani. Toți politicienii implicați în ancheta DNA au negat acuzațiile și au explicat că nu au fost nereguli la semnarea contractelor. Potrivit DNA, două firme sunt direct implicate în această afacere: Fujitsu Siemens Computers (FSC) GesmbH Austria- reprezentată de Claudiu-Ionuț Florică și SIVECO România- reprezentată de Irina Socol (arestată, în urmă cu trei săptămâni, într-un alt dosar de evaziune fiscală).

Continuare articol pe evz.ro

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *