Teama de interceptări dă coșmaruri corupților. — Nu mă înregistrezi? Pățesc dup-aia ca Mircea Băsescu!

Demnitari șpăgari, înalți funcționari sau magistrați corupți își sporesc măsurile de siguranță după ce în plasa procurorilor pică un „coleg” neprecaut. Ultimul tremura de frica interceptărilor, dar tot a luat mită un miel. Impactul unor dosare de șpagă mediatizate îi fac pe demnitarii și magistrații corupți să fie precauți atunci când stau de vorbă cu mituitorii. Ei încearcă să găsească noi metode pentru a nu putea fi interceptați atunci când negociază mita și sunt în pas cu tehnologia. Prudența îi face ca la aceste discuții să nu fie niciun telefon mobil în preajmă, sau să se controleze dacă nu este ascunsă vreo cameră video. Unul dintre pionerii acestei metode este fostul consilier guvernamental Fănel Păvălache, care discuta codificat, în 2003, doar pe bilețele „postit”.

Această teamă de a fi înregistrat este și la procurorul criminalist Vasile Șelaru, de la Parchetul Tribunalului Vaslui, care a fost trimis în judecată, săptămâna aceasta, pentru fapte de corupție.

Mita: un miel de la hoț

Una din acuzațiile DNA: Șelaru a primit șpagă bani și un miel de 6-7 kilograme pentru a interveni pe lângă judecătorii Curții de Apel Iași. Miza era obținerea unei soluții mai blânde, la recurs, în cazul lui Ionel Lăcătușu. Acesta era condamnat, în primă fază, la 4 ani și 8 luni pentru furt calificat. Atunci când discuta cu mituitorul, Șelaru îl căuta în geantă: „Ce-ai pe aicea? Nu mă înregistrezi? Pățesc dupaia ca Mircea Băsescu, cine știe ce zic că am făcut noi … mare șmecherie” sau „Da’ ce mi-ai făcut semn?”.

El atrăgea atenția unui intermediar să nu se ducă la DNA „să nu cumva să mă bage într-un bucluc, să mă înregistreze ca pe Mircea Băsescu”.

Asigurări: „Stai liniștit”

Vasile Șelaru a fost trimis în judecată pentru patru infracțiuni de trafic de influență, nerespectarea regimului armelor și munițiilor și influențarea declarațiilor. În discuțiile directe dintre hoțul Lăcătușu și procurorul Șelaru, cel de-al doilea îl asigura că totul se va rezolva: „Domn’ Vasile, părțile astea vătămate cer bani”/ „Lasă-i să ceară, e dreptul lor”/ „Ei pot să ceară și la Haga/ „Stai liniștit”/ „Da, da, lasă-i în pace”. Procurorul i-a cerut de la obraz, pe 18 aprilie 2014, șpaga în carne: „Băi Ionel, băi, vezi un miel pe acolo, că nu am miel de Paști…”. În aceeași zi, hoțul a sacrificat un miel și i l-a dus procurorului.

Continuare: evz.ro

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *