ADSA – o asociatie infiintata pentru a fi vocea avocatilor. Daniel Fenechiu: UNBR si Baroul Bucuresti s-au temut, initial, ca ii concuram

Infiintata in vremurile tulburi ale avocaturii, Asociatia pentru Dialog si Solidaritate a Avocatilor are, inca de la inceput, ca scop principal, sa-i faca pe cei care activeaza in aceasta profesie sa fie mai uniti si sa aiba un punct de vedere comun, care sa si fie facut cunoscut.

Ideea infiintarii acestei asociatii a venit in 2011 – spune Daniel Fenechiu, unul dintre membrii fondatori – din dorinta de a-i solidariza pe avocati, de a le asculta nemultumirile, si nu numai, dar si de a discuta pe marginea fiecarui subiect de interes pentru profesiunea de avocat, venind, astfel, in ajutorul tuturor celor din breasla. “In 2011, cu prilejul adunarii generale elective a Baroului Bucuresti, s-a vazut cat se poate de clar existenta unei rupturi intre doua moduri de a vedea viitorul avocaturii. Pe de-o parte, structurile de conducere ale baroului in functie, care isi doreau sa conduca, in continuare, profesia, pe un traseu etatizat si pe de alta parte, un grup de avocati din generatia mai tanara – avocati cu 5-10 ani vechime – care isi doreau sa dea avocaturii acea libertate de care are nevoie orice profesie liberala. La alegerile respective avocatii mai liberali in gandire si in viziunea asupra viitorului s-au grupat intr-o structura informala, numita Avocatii Reformatori, care incerca sa schimbe ceva in avocatura romaneasca. Liderul de opinie al acestui grup, la vremea respectiva, a fost Mihnea Stoica – dansul era, si este si astazi, consilier in functie – care si-a constituit o echipa din avocatii pe care ii cunostea, avocati care aveau un anumit grad de recunoastere din partea colegilor si care au inteles sa participe la alegeri in echipa. A fost pentru prima data cand s-a participat in echipa impotriva membrilor fostului consiliu al Baroului Bucuresti. Din pacate, lipsa de experienta si onestitatea au fost doua lucruri care s-au manifestat clar in defavoarea noastra, pentru ca modul in care am vazut noi lupta aceasta a fost un mod cat se poate de democratic, dar, din pacate, cei cu care eram in competitie – care aveau si haturile structurii, si care aveau si parghiile organizarii – s-au organizat mai bine si, cu mijloace specifice, au reusit sa castige”, a declarat avocatul Daniel Fenechiu, pentru Avocatura.com.
 Vrem sa demaram si un nou ciclu de conferinte, de data aceasta abordand tema violentei domestice si a ordinului de restrictie. Ne vom adresa, in primul rand, oamenilor tineri, […] implicand in acest proiect si judecatori, procurori, jandarmi, politisti, psihologi, nu doar avocati.

Avocatura era tulbure, dar nu ca astazi

Si pentru ca – dat fiind cele intamplate – avocatura avea nevoie de un suflu nou, o mana de avocati indemnati de dorinta de a schimba macazul a hotarat infiintarea unei asociatii care sa aibe usile deschise pentru toti cei care practica aceasta meserie. “Un lucru trebuie stiut, insa. Problemele atunci erau mai putine ca astazi. Fara indoiala. La momentul respectiv de-abia incepuse procesul de etatizare; de-abia se transformase Uniunea Avocatilor in Uniunea Nationala a Barourilor din Romania. In momentul respectiv incepuse sa se vorbeasca despre ingreunarea conditiilor de accedere in profesie, incepuse sa se puna in discutie aceasta pregatire profesionala continua care insemna, practic, in viziunea celor care au lansat-o in spatiul public al avocatilor, o serie de exemene si obligarea avocatilor in a-si stabili niste competente. Era un soi de separare a competentelor. Un lucru care nu este neaparat rau, de altfel, dar el, teoretic, nu trebuie facut prin metode artificiale, prin metode administrative, ci trebuie facut de piata. Deci modalitatea difera. De asemenea, tot atunci se discuta despre o ofensiva impotriva avocatilor independenti, se mergea pe ideea de fortare a crearii de societati de avocati, deci sa se scoata avocatii independenti de pe piata… Deci era un peisaj destul de tulbure, dar nu era ca in ziua de astazi”, a mai precizat Daniel Fenechiu.

Continuare articol pe avocatura.com

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *