Cine sunt cei cinci avocaţi care doresc să conducă Baroul Vaslui

Avocaţii vasluieni îşi vor alege vineri, 15 mai, noul decan al Baroului Vaslui şi consilierii care le vor reprezenta interesele în următorul mandat. Actualul decan al Baroului Vaslui, avocatul Petru Blăniţă, potrivit statutului nu mai are voi să candideze pentru un nou mandat.

 

Cinci avocaţi şi-au depus candidaturile pentru funcţia de decan: Radu Borbârnat şi Cătălin Ţocu de la Huşi, respectiv Rareş Apetrei, Adrian Oatu şi Rozica Suditu, de la Vaslui.

 

Competiţia se anunţă a fi una strânsă, fiecare dintre candidaţi încercând în această perioadă să câştige votul colegilor. Rareş Apetrei este membru în cadrul baroului Vaslui din anul 2005, iar unul dintre obiectivele sale este câştigarea respectului şi a încrederii oamenilor în această breaslă.

 

Apetrei: Avocatură, fără “bisericuţe”

“Aş dori întărirea acelui principiu al confraternităţii colegilor, pentru că în ultimii ani, am constat o pauperizare a membrilor acestui Barou, prin apariţia unor “bisericuţe” organizate în funcţie de interesele unor avocaţi cu o vechime în cadrul acestui Barou. În relaţiile cu instanţele judecătoreşti şi parchetele de pe lângă acestea, doresc o relaţie bazată pe corectitudine şi respect reciproc, astfel încât avocaţii Baroului Vaslui să nu mai fie consideraţi ca o “anexă” a justiţie şi folosiţi doar când domnii magistraţi au nevoie de ei. În ceea ce priveşte avocaţii stagiari urmăresc ca aceştia, având în vedere că sunt la început de carieră şi au nevoie de un sprijin de imagine să le fie distribuite în proporţie covârşitoare dosarele ce privesc asistenţa obligatorie din oficiu, în primul rând pentru a li se asigura şi acestora o minimă stabilitate financiară şi în al doilea rând pentru a li se da posibilitate de a-şi crea un nume în rândul avocaţilor vasluieni. Nu în ultimul rând în cazul în care voi accede la demnitatea de decan doresc ca şi Baroul Vaslui să devină o “voce” în cadrul Uniunii Barourilor din România, astfel încât să nu mai fim priviţi ca fiind din Moldova sau din fundul ţării. E momentul ca cineva să redea imaginea de altădată a acestei bresle.”, a declarat avocatul Rareş Apetrei.

 

Bobârnat: O conduită morală şi profesională ireproşabilă

Membru al Baroului Vaslui din anul 1996, avocatul Radu Bobârnat, cel care în prezent ocupă funcţia de prodecan a anunţat şi-a anunţat candidatura pentru funcţia de decan, afirmând că are convingerea că poate face faţă exigenţelor acestei demnităţi profesionale.

 

 “Am transmis colegilor mei un program cu zece obiective mai importante pentru mandatul de decan. Cele mai multe din acestea privesc viaţa profesională a avocaţilor, a cărei calitate intenţionez să o cresc prin măsuri concrete. Sunt însă şi câteva obiective care ar putea interesa opinia publică deoarece au legătură directă cu calitatea serviciilor pe care noi le prestăm pentru societate, precum şi cu integritatea persoanelor care fac parte din acest corp profesional: ridicarea standardului profesional prin pregătirea şi perfecţionarea profesională continuă a avocaţilor; romovarea şi susţinerea unei conduite morale şi profesionale ireproşabile, care să ducă la creşterea încrederii justiţiabililor şi magistraţilor în corpul avocaţilor şi la creşterea prestigiului nostru; asigurarea unei bune imagini a avocaţilor în rândul opiniei publice. ”, a menţionat avocatul Radu Bobârnat.

 

 Oatu: Onoare personală şi probitate

Membru al Baroului Vaslui, din anul 1998, avocatul Adrian Oatu a fost cel mai succint dintre candidaţi. “Oricine este persoana care va dobândi calitatea de Decan urmare procesului electiv organizat la nivelul Baroului Vaslui este important ca acesta să imprime conştientizarea că onoarea personală, probitatea şi integritatea avocatului constituie obligaţii profesionale”, a subliniat avocatul Adrian Oatu.

 

Suditu: Fiecare avocat, considerat foarte important

Avocat în cadrul Baroului Vaslui din anul 1983, Rozica Suditu este singura femeie care s-a înscris în cursa pentru funcţia de decan.

 

“Candidez la funcţia de decan al Baroului Vaslui şi îmi propun să realizez o conducere transparenta şi eficienta, să îndeplinesc atribuţiile în mod onorabil şi în acord cu probitatea morală care mă caracterizează. Programul meu priveşte măsuri concrete: asigurarea exercitării profesiei de avocat în condiţii optime şi eficiente, interesul pentru ca fiecare avocat să fie considerat foarte important şi problemele fiecăruia să fie avute în vedere alături de problemele colective; participarea efectivă a avocaţilor la luarea deciziilor privind desfăşurarea activităţii lor; perfecţionarea pregătirii profesionale; apărarea demnităţii şi a reputaţiei avocaţilor şi colaborarea profesională cu toţi participanţii la înfăptuirea actului de justiţie, sunt doar cateva dintre obiectivele importante ce vor fi realizate cu prioritate.”, a declarat, la rândul său, avocatul Rodzica Suditu.

 

Cătălin Ţocu: O avocatură modernă, străină de non-valori

Membru al Baroului Vaslui din 1998, Cătălin Ţocu militează pentru o avocatură modernă, într-un cadru profesional străin non-valorilor. “Rezultatul votului din 15 mai va reprezenta începutul unui nou drum, acela pentru modernizarea activităţii baroului şi, nu în ultimul rand, pentru reconsiderarea profesiei de avocat, a redobândirii demnităţii şi prestigiului acesteia. Am realizat în perioada anterioara depunerii candidaturii mele ca împartasim aceleasi principii si aspiratii, dorinta de schimbare fiind una comună. Depunerea candidaturii a fost de fapt un pariu cu mine însămi pe care nădajduiesc să-l şi castig. Crezul meu este acela ca pentru o rezolvare garantată a problemelor tale şi ale colectivitatii este necesară propria implicare, ieşirea din pasivitate. Experienţa de viaţă, profesională şi administrativă reprezintă tot atâtea atuuri care să mă recomande pentru a accede în functia de decan al baroului, la începutului acestui drum nou, străin de prejudecăţi, non-valori, interese de grup, asocieri nepotrivite. Sunt hotărat să ma dedic, alături de noua echipă de consilieri ai baroului, de toţi colegii, pentru realizarea unui cadru profesional performant şi, în genere, pentru o avocatură modernă. ”, a subliniat, la rândul său, avocatul Cătălin Ţocu.

Preluare: adevarul.ro

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *