Care e folosul artelor? Dar care e folosul folosului? – Titu Maiorescu

    scris de Cristina Nan

    Arta, sub toate manifestarile sale a facut parte din preocuparile oamenilor in roba din toate timpurile. ADSA, nu face exceptie, aplecandu-se asupra laturi artistice si nevoii de cultura a membrilor sai, cu toata consideratia asupra importantei exprimarii artistice si culturale in cadrul asociatiei, cat si a participarii membrilor sai la actul de cultura.

    Nevoia noastra, a avocatilor, de a ne exprima latura creativ-artistica s-a materializat si in trecut, dar si in prezent. Inca de la aparitia profesiei, avocatii, impreuna cu arhitectii, scriitori, pictori, profesorii, medicii, jurnalistii, au interactionat, prin schimburi de idei, in timp producandu-se o simbioza care a dus la un real progress al sistemului de valori sociale, patura intelectualilor imprumutand unii de la altii preocuparile artistice. Astfel au aparut avocati pictori, avocati muzicieni, avocati scriitori. Suntem mandri cu inaintasii nostri, scriitori de renume: Mariu Theodorian Carada, Barbu Stefanescu Delavrancea, I.I. Stoican, Ionel Teodoreanu, Petre Pandrea si inegalabilul Titu Maiorescu, evident lista putand continua. Acesti oameni au fost atat in timpul vietii lor, cat si pentru urmasii lor, etaloane de profesinalism, de eruditie, de moralitate si de cultura. In prezent, la Oradea, sub conducerea colegului Pascu Balaci cenaclul “Barbu Stefanescu Delavrancea”, reuneste colegi cu talent literar, “fara orgolii, fara aere, cu prietenie, despre literatura”. Si acesta nu e singurul domeniu in care, in prezent, avocatii isi manifesta talentele artistice Constientizam, cu cat dobandim mai multa experienta profesionala, ca viata noastra, complicata si plina, are nevoie de supape. Si simtim nevoia de a iesi din ritmul cotidian, prin manifestari artistice, or prin participarea la acte de cultura si arta: fie mergem sa vedem un spectacol de teatru, opera sau opereta, fie parintii avocati merg la circ cu cei mici, fie participam la un vernisaj. Sau, cand avem timp, citim o carte. Cei mai talentati dintre noi, insa, se manifesta artistic, astfel avem colegi scriitori, publicisti, pictori si chiar cantereti de opera, domeniile de manifestare artistica ale colegilor nostri talentati fiind multiple.

    Prin ADSA, venim in intampinarea tuturor colegilor de a participa la evenimentele cultural-artistice, fie de a se manifesta intr-o directie artistica, dupa talentul si nevoia de exprimare a fiecaruia. Necesitatea manifestarilor cultural artistice in viata fiecarui membru al ADSA le materializam prin:
– organizarea de evenimente pentru membrii ADSA, invitati fiind personalitati artistice si oameni de cultura
– participarea membrilor ADSA la diverse manifestari culturale si artistice (spectacole de teatru, opera, opereta, sau circ, lansari de carte, vernisaje)
– organizarea, in cadrul Clubului ADSA, a unor manifestari culturale si artistice, cu diverse tematici, promovand si sustinand talentele din cadrul profesiei noastre: cenacluri literare, cerc de picture, teatru, etc
– spectacole de teatru “juridic” interactiv, in care actorii sunt avocati stagiari sau definitivi, piesa avand ca subiect o speta, rolurile fiind acelea de avocat, procuror, judecator sau chiar justitiabil, scopul acestor spectacole fiind atat didactic, cat si artistic
– organizarea unor evenimente culturale cu ocazia Sarbatorilor de Iarna ori de Paste.

    Aceste evenimente au menirea de a facilita socializarea in cadrul profesiei noastre, aducandu-ne un plus de valoare culturala si artistica in societatea romaneasca contemporana, continuand astfel munca si creatiile inaintasilor nostri, constientizand astazi ca avocatul roman ca om de arta si cultura, este o personalitate complexa ce intelege ca valorile materiale sunt efemere, iar spiritualitatea este calea spre recunoastere nationala si europeana.

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *