O lipsă de transparență totală a Consiliului Baroului și a organelor de conducere.

          

            Bună ziua stimate coleg/stimată colegă și mulțumim pentru amabilitatea de a răspunde întrebărilor transmise de confrați și sistematizate de ADSA.

 1. [ADSA] Duminică, 19.05.2019, au loc alegerile pentru organele de conducere ale Baroului București, alegeri la care candidați pentru demnitatea de consilier. Spre deosebire de alți ”ani electorali” – 2007, 2011 sau 2015, anul acesta nu au existat dezbateri, campania constând practic în prezentarea de către candidați a unor ”prezentări” și, eventual, a unor programe pe site-urile de specialitate sau pe rețelele de socializare. De ce credeți că lipsește dezbaterea în această campanie? Nu ar fi necesară? V-ați fi dorit dezbateri? Ți făcut vreun demers concret în acest sens?

R: [Nicolae Nevoe] Dezbaterea există, dar nu se dorește a fi una față în față pentru că din practica celorlalți ani electorali au candidat și au fost aleși aceiași consilieri  din garda veche. Acesta este motivul pentru care nu se dorește dezbatere  publică în acest an.

 1. [ADSA] Care este motivul care v-a determinat să candidați? Ați mai candidat și în anii trecuți? De ce credeți că anul acesta va fi altfel?

R: [Nicolae Nevoe] Este prima dată cand îmi depun candidatura pentru  demnitatea de consilier și am facut-o pentru  prestigiul profesiei, care odată cu trecerea timpului, se pare ca s-a diminuat.  Ce m-a determinat să candidez? Cred că m-au “ajutat” să iau această decizie chiar colegii de breaslă , care mi-au comunicat adesea nemulțumirile lor, pe care le-am resimțit și eu pe pielea mea. A fost imboldul necesar  care m-a făcut să acționez.

 1. [ADSA] Cum apreciați activitatea în ansamblu a Consiliului Baroului București în acest mandat? Dar a Decanului și a Prodecanilor? Concret, plusuri și minusuri.

R: [Nicolae Nevoe] O lipsă de transparență totală a Consiliului Baroului și a organelor de conducere. Apreciez că, deși au avut tot timpul la dispoziție pentru a îmbunătăți situația avocaților prin diferite inițiative , aceștia au dovedit o atitudine pasivă și neimplicată , motiv pentru care au lăsat multe probleme nerezolvate la sfârșitul mandatului lor. De aici vin și nemulțumirile avocaților. Personal, voi încerca să găsesc soluții la aceste probleme , care se regăsesc și  în obiectivele programului meu.

 1. [ADSA] Ce obiective v-ați propus? Ce credeți că nu a funcționat bine în activitatea Baroului?

R: [Nicolae Nevoe] Așa cum am arătat și pe perioada campaniei electorale, reamintesc demersurile pe care mi le-ași dori să le inițiez dacă voi fi ales consilier al Baroului București:

 • NU POT PROMITE că voi scădea taxele ce se plătesc către Barou, ÎNSĂ voi apăra întotdeauna interesele avocaților și voi veghea pe viitor ca aceste taxe să nu crească nejustificat;
 • NU POT PROMITE că voi mări onorariile avocaților care practică oficii, ÎNSĂ îi voi susține în demersurile pe care aceștia le vor iniția și voi susține creșterea onorariilor din oficiu, având în vedere că munca depusă de aceștia echivalează cu munca oricărui avocat ales, aceștia depunând eforturi susținute în vederea pregătirii apărării și susținerii cauzei;
 • NU POT PROMITE că voi reuși să readuc profesiei de avocat prestigiul pe care aceasta l-a avut cândva și care, odată cu trecerea timpului, se pare că s-a diminuat, ÎNSĂ voi face tot ce îmi stă în putință ca avocatura să fie cea mai respectată profesie pentru că, așa cum se știe dintotdeauna;
 • NU POT PROMITE că voi determina schimbarea legislației, însă voi susține și voi folosi toate demersurile pe care le voi avea la îndemână pentru modificarea actelor normative, cu scopul dobândirii dreptului  avocaților de a întocmi documente care,  în prezent, sunt date exclusiv în sarcina notariatelor.

Totodată, arăt ca voi face toate demersurile necesare în vederea ușurării muncii avocatului, considerând nu doar utilă ci și necesară implementarea la nivel național a informatizării dosarelor, în interesul activității avocatului (care nu va mai fi obligat să stea la cozi la arhivă pentru studiul dosarului sau pentru obținerea copiilor de pe actele din dosar), dar și al descongestionării unor compartimente din cadrul instanțelor (arhive, în special);

PROMIT să fiu atent la sugestiile venite din partea colegilor avocați, să fiu deschis la dialog și împreună să depunem toate eforturile ca profesia de avocat să fie, cum am mai subliniat,  acea profesie, prin excelență, cea mai respectată, cu oameni de calitate, care să ofere satisfacții și împlinire celor care o profesează, în interesul apărării drepturilor și libertăților cetățenești. 

Baroul București are o structură învechită, fără transparență, dar cea mai importantă, este lipsa de comunicare cu avocații.

 1. [ADSA] Unii confrați acuză organele profesiei de lipsă de transparență… Cum comentați? Ar fi mai bine să fie publice ședințele consiliului? Eventual să fie transmise live?

R: [Nicolae Nevoe] Așa cum am arătat la o întrebare anterioară, într-adevar, există o lipsă de transparență. Este de luat în calcul și posibilitatea transmiterii live a ședințelor de consiliu.

 1. [ADSA] Alții spun că organele profesiei ocolesc problemele reale ale avocaturii, cum ar fi: comportamentul arogant, discreționar și abuziv a unor magistrați, șicanele de la arhivele instanțelor, lipsa locurilor de parcare din incinta instanțelor… Cum comentați?

R:  [Nicolae Nevoe] Aceleași aspecte le-am invocat și eu în perioada campaniei și sunt probleme de care mă lovesc zilnic în activitatea pe care o desfășor.

 1. [ADSA] Există confrați care cred că Legea nr. 51/1995 este depășită de vremuri. Credeți că avem nevoie de o nouă lege? Dacă da, ce anume ar trebui schimbat?

R:  [Nicolae Nevoe] Nu cred că este o legislație depășită, însă  consider că se impune a fi aduse completări acestei legi și mă refer, în primul rând, la publicitatea profesiei și apărarea demnității și onoarei avocaților pe modelul CSM –ului, unde magistraților li se apără interesele.

 1. [ADSA] Cum vedeți actuala reglementare a publicității formelor de exercitare a profesiei? Ar fi benefică o liberalizare totală?

R: [Nicolae Nevoe] Nu poate fi benefica o liberalizare totală, însă actuala reglementare privind publicitatea profesiei este caducă.

 1. [ADSA] Cum ați vedea ideea ca fiecare confrate care ocupă o demnitate în profesie să prezinte periodic, anual sau semestru, un raport detaliat de activitate, care să fie postat pe site-ul Baroului?

R: [Nicolae Nevoe] Ar fi o idee bună ca măcar o dată pe an fiecare consilier sau avocat care ocupa o funcție de conducere în cadrul Baroului Bucuresti să prezinte un raport de activitate.

 1. [ADSA] Se tot vorbește de informatizare, de dosarul electronic… Instanțele din Ardeal utilizează deja aceste facilități de ani buni. Cunoașteți demersurile făcute de actualul Consiliu în acest sens? Dumneavoastră ce ați face?

Ca și consilier al Baroului București cum vedeți această problemă? Concret, ați întreprins vreun demers?

R: [Nicolae Nevoe]  Nu cunosc ce demersuri au făcut până acum, însă consider ca este momentul ca instanțele din București să se alinieze instanțelor din Ardeal, dosarul electronic ușurând munca avocatului, dar și pe cea a instanțelor, în special, la compartimentul arhivă.

 1. [ADSA] Sunt avocați care i-ar dori un sediu nou, modern și care să ofere o serie de facilități pentru confrați – o bibliotecă, un club al avocaților, spații de discuții… Are Baroul București rezerve financiare pentru un sediu nou?

R: [Nicolae Nevoe] Nu știu ce rezerve financiare are Baroul București. Susțin demersurile colegilor mei pentru o serie de faciliți de genul: bibliotecă, spațiu de conferință, etc.

 1. [ADSA] Cu privire la rolul Baroului București în cadrul Consiliului Uniunii Naționale a Barourilor din România și a Comisiei Permanente, există voci care spun că acesta nu prea există, deșii avem o reprezentare consistentă… Cum comentați?

R: [Nicolae Nevoe] Având în vedere cum s-au desfășurat lucrurile până în prezent, consider că într-adevăr nu s-au observat schimbări.

 1. [ADSA] Aveți în vedere măsuri concrete de sprijinire a avocaților aflați la început de drum, altele decât furnizarea unor robe? Dacă da, la ce vă gândiți?

R: [Nicolae Nevoe] Consider că sunt necesare stagii de pregătire mai complexe și mai eficiente decât cele care se realizează în prezent prin cursurile organizare la INPPA pentru avocații aflați la început de drum. De asemenea, propun organizarea de conferințe pe teme de actualitate la care participarea avocaților stagiari să fie una gratuită.

 1. [ADSA] Cum vedeți dialogul interprofesional? Credeți că actualul Consiliu a făcut ce trebuia în acest sens? Dacă nu, ce este de făcut?

R: [Nicolae Nevoe] Consider că nu a existat un dialog interprofesional și în acest sens consider necesar ca o dată pe săptămână cel puțin doi reprezentanți ai consiliului să stabilească întâlniri cu cei ce doresc să își exprime opiniile și propunerile pentru bunul mers al profesiei.

 1. [ADSA] Mandatele decanilor sunt limitate la două… Credeți că ar fi un pas înainte ca și în ceea ce privește președintele UNBR și consilierii barourilor să fie instituită o limitare? Cum motivați răspunsul?

R: [Nicolae Nevoe] Da. Sunt consilieri ai Baroului București  care ocupă aceste demnități de 10 – 20 – 30 de ani. În opinia mea, un suflu tânăr ar fi benefic profesiei noastre.

 1. [ADSA] Dacă ar fi să dați bile – albe și negre – actualilor consilieri, cum le-ați distribui? Cui bile albe, cui bile negre?

R: [Nicolae Nevoe] Am criticat  destul în campania electorală activitatea actualilor consilieri și consider că bilele albe sau negre ar trebui să și le acorde singuri în funcție de activitatea personală. Nu pot nega activitatea consilierilor Mihnea Stoica și Daniel Fenechiu care au protestat pe scările Curții de Apel București și în sălile Senatului, militând pentru majorarea onorariilor din oficiu.

 1. [ADSA] Candidați și pentru un mandat de reprezentant la Congresul Avocaților. Ce așteptări aveți de la Congres?

R: [Nicolae Nevoe] Sunt candidat doar pentru funcția de consilier al Baroului București, poziția 45.

  Domnule coleg/Doamnă colegă, vă mulțumim pentru deschidere și vă dorim succes!

Interviu cu Dl Av Nicu Nevoe- candidat la Consiliul Baroului București
Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *