Despre onorariile minimale…

scris de Daniel Fenechiu

    Asist deseori, la discuții între confrați pe marginea onorariilor minimale… La adevărate polemici, în care pozițiile exprimate sunt argumentate în cele mai diverse și exotice moduri.
    Unele opinii, care pledează pentru stabilirea unor onorarii minimale pentru activitatea avocațială pornesc de la realitatea că mulți dintre confrații noștrii, pentru a supraviețui, acceptă deseori onorarii ridicol de mici pentru prestația lor sau valoarea/importanța serviciului avocațial prestat. Și opinează că stabilirea unor onorarii minimale ar fi de natură să combată „pauperizarea profesiei”.
    Alte opinii, care combat stabilirea de onorarii minimale, pornesc de la criteriul valorii avocatului și statuează hotarât că un avocat de valoare va negocia și obține întotdeauna un onorariu pe măsura valorii lui și a importanței serviciului avocațial prestat. Că cei care acceptă onorarii ridicol de mici iși merită soarta întrucât, fie nu au valoare, fie acceptă să se “prostitueze”…
    În fine, există și opinii potrivit cărora această polemică nu trebuie să existe. Că avocatura este o profesie liberală și că într-o profesie liberală este inadmisibil ca onorariile să fie stabilite sau influențate de un terț, fie acesta și organul profesional al profesiei…
    Indiscutabil, există mult mai multe opinii și infinit mai multe nuanțe. În discuție sunt aduse și exemple din interiorul altor profesii – din nou aceeași omniprezenții notari publici, care au onorarii minimale, sau executorii judecătorești sau… Apoi incidența legislației concurenței… Apoi independența avocatului… Regula stabilirii libere a onorariului… Exemplele pot continua…
    Nu mi-am propus nici să arbitrez această polemică, nici să propun o soluție. Mi-am propus însă să vă informez că există în profesia noastră un barou – cel puțin despre unul știu eu, care și-a spus opinia pe marginea acestei polemici. Sau a acestei probleme – a onorariilor minimale. Și nu oricum, ci printr-o hotărâre a Consiliului baroului.
    Mai exact este vorba de Consiliul Baroului Neamț, care prin hotărârea nr 8 din 20.01.2012 a aprobat “onorariile minimale din anexa 1” și a “recomandat” practicarea acestora de către “toți membrii Baroului Neamț”.
    Nu o să comentez asupra cuantumurilor onorariilor minime recomandate de Consiliul Baroului Neamț. Nici asupra legalității sau oportunității stabilirii de către organele profesiei a “onorariilor minimale recomandate”. Însă supun atenției voastre această problemă și, publicând în continuare, in copie, hotărârea și anexa acesteia, vă propun să dezbatem puțin această problemă… Cred că merită!

Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *